Brandforhold for vindmøller (naceller)

Baggrund

Traditionelt er naceller blevet udført i polyester-forstærket glasfiber. Dette materiale er imidlertid brandbart, og der er sket en stigning i antal brande i vindmøller som har bredt sig til nacellen. Årsagen til branden ligger ofte i en teknisk komponent som utilsigtet bliver for varm. Et eksempel herpå er varmegenerering i en bremse eller et gear men brandårsagen kan også være en kortslutning eller anden fejl i en elektrisk komponent. Der er også opstået brand som følge af lynnedslag. Hvis en brand opstår i en komponent, så er det naturligvis hensigtsmæssigt at branden ikke spreder sig til nacelle-coveret som udgøt en relativ stor brandbelastning.

Projektets indhold

Dette projektemne skal undersøge årsager til brande i vindmøller, eventuelt baseret på en statistisk oversigt over udviklingen af brande og disses årsager. Der kan vælges at fokusere på vindmøller på
land eller offshore vindmøller (evt. vindmølleparker). Der skal i projektet fokuseres på nacellen som er den ”skal” der omslutter alle de tekniske komponenter som en vindmølle har. Fordele og ulemper ved eksisterende materialer til naceller skal beskrives. Der skal gives forslag til nye materialer og evt. ny form af naceller. Fordele og ulemper belyses. Vi har på DTU Byg allerede god kontakt il en af verdens største producenter af naceller, og vi har holdt et indledende møde med virksomheden som har ønsket at emnet belyses nærmere gennem en brandteknisk projektopgave eller et speciale på DTU.