Brandslange (Foto Unsplash)

Indhold

Master i brandsikkkerhed repræsenterer den nyeste udvikling inden for sikkerhedsfilosofi, brandudvikling, konstruktionsdimensionering, evakuering og eftervisning/afprøvning af funktionsbaserede brandkrav.

Uddannelsen består af et antal kursusmoduler, der kan tages enkeltvis eller samlet som en deltidsuddannelse, der strækker sig over fire semestre. De tre første semestre indeholder de grundlæggende teoretiske og praktiske elementer i uddannelsen, mens der i fjerde semester udarbejdes en brandteknisk projektopgave.

Undervisningen svarer til et studium på halv tid med tre ophold af en uges varighed på DTU pr. semester (fordelt på 3 kurser á 1½ dag pr. kursus). Uddannelsen opbygges af enkeltkurser, der hver afsluttes med eksamen. Den samlede uddannelse har et omfang, der svarer til et års heltidsuddannelse. Uddannelsen følger de generelle DTU-eksamensregler.

Undervisningen foregår i mindre grupper og der lægges vægt på gruppeøvelser, cases og småprojekter. De studerendes erfaringer fra egne jobfunktioner vil i muligt omfang indgå som et aktivt element.  

På 0. semester udbydes et adgangskursus for bygningskonstruktører. 

 

Kurser og overordnede kursusmål

 

0. semester

41E16 (11E16) Ingeniørmæssig matematik og fysik for bygningskonstruktører: har til formål at bibringe bygningskonstruktører de mest nødvendige ingeniørmæssige færdigheder i matematik og fysik, som de måtte mangle for at kunne følge Masteruddannelsen i Brandsikkerhed ved DTU, der ellers kræver et ingeniørfagligt niveau.

1. semester

41B04 (11B04) Brandkemi: giver deltagerne grundlæggende forståelse for brandkemien og giver færdigheder inden for de metoder, der oftest anvendes på området. Herved sættes de studerende i stand til at udføre estimater over antændelse, flammespredning, mængder af forbrændingsprodukter m.v. 

41B24 (11B24) Bygningsbrandteknik: styrker deltagernes forståelse for bygningsbrandteknikken og dennes betydning for sikring af menneskelige, materielle og økonomiske værdier, som indgår i tidens byggeri: Kurset har til formål at give deltagerne en sådan indsigt i fagets mangeartede områder, at de vil blive i stand til at behandle såvel brandtekniske detailproblemer som sager i større sammenhæng, det være sig af praktisk orienteret art eller inden for forskning og udvikling. 

41B25 (11B25) Branddynamik: er rettet mod at give deltagerne forståelse for de fysiske love som styrer brand- og røgudviklingen forårsaget af en bygningsbrand. 

2. semester

41B01 (11B01) Konstruktionsbrandteknik: giver deltagerne kompetencer til at forstå, udforme og beregne bærende konstruktioner påvirket af fuldt udviklede brande, standard brande og høje temperaturer.

41B02 (11B02) Industribrande: At give en indføring i grundlæggende definitioner, termer, principper og metoder til vurdering af brandsikkerhed i industrielle anlæg inklusive kemisk stoffers og brandemissionernes skæbne og effekt i miljøet. Der tages udgangspunkt i industrielle problemstillinger og relevant lovgivning som f.eks. SEVESO direktivet og ATEX.

41B13 (11B13) Brandteknisk dimensioneringgiver de studerende grundlæggende forståelse af principperne i funktionsbaserede og færdighed i metoder, så de bliver i stand til at fuldføre en eftervisning af funktionsbaserede brandkrav. Der lægges vægt på, at deltagerne også skal kunne vurdere de forskellige metoder samt få færdighed i dokumentation af resultaterne.

3.semester

41B05 (11B05) Brandrisikostyring: giver deltagerne metoder til at foretage rationel brandrisikovurdering og -styring i det byggede miljø.

41B12 (11B12) Brandmodellering: sigter at give indsigt i mest anvendte beregningsværktøjer til brand- og evakueringsmodellering og deres mulig integration i forhold med brandsikkerhed design.

41B27 (11B27) Komplekse bygninger: giver de studerende indsigt i gældende regler samt problematikker ved brandsikring af komplekse byggerier. Lærer deltagerne at finde løsninger til de relevante problemer samt aktivt at søge nye metoder og hjælpemidler, der gavner brandsikringen. Der tages udgangspunkt i tre typer komplekse bygninger.

4. semester

41MIB (11MIB) Brandteknisk projektopgave: afslutter uddannelsen Master i brandsikkerhed. Uddannelsen afsluttes med en større projektopgave i et emne, som den enkelte deltager selv er med til at vælge. Rapporten skal have et omfang på omkring 60-80 A4-sider samt evt. bilag. Deltagerne får tildelt en vejleder, som man typisk mødes med 3-4 gange i løbet af de 5 måneder, som der er afsat til projektet. I emnebanken kan man få inspiration til mulige emner og se eksempler fra tidligere kursister.

Nordic Fire Safety Days (NFSD konferencen)
Studerende på uddannelsen opfordres til at deltage på Nordic Fire and Safety Days. Det er en god mulighed for at bygge bro mellem uddannelse og erhvervsliv og for at vedligholde viden på brandområdet.
Nordic Fire Safety Days afholdes næste gang på DTU i Lyngby, Danmark, den 18.-19. juni 2024.

Se Studieordningen for Master i Brandsikkerhed